Artikelen


Drinken

Zorg dat je niet uitdroogt. En toch….soms drinken we dan te veel. Je dorstgevoel blijkt de beste leidraad te zijn, ook tijdens inspanning.

 Mijn veel gebruikte uitspraak “als je dorst krijgt is het te laat……” is achterhaald.     MEER LEZEN


Trainen en koorts

Over trainen en ziek zijn wordt weer veel geschreven. Ik werd geattendeerd op de site van sportrusten.nl waar ook het e.e.a. is gewijd aan trainen met koorts. In dit artikel wordt geadviseerd om na de laatste koortsdag een trainingsvrije periode in te lassen die gelijk is aan het aantal dagen koorts. De site van sportzorg.nl komt met het advies om de trainingsvrije periode te verdubbelen. Dit komt…..

MEER LEZEN


Techniektraining voor hardlopers

Loopscholing of techniektraining

Loopscholing is het trainen van het complex van beweging. Een spier wordt onder invloed van een elektrisch puls vanuit het zenuwstelsel samengetrokken (contractie). Skeletspieren die voor de beweging verantwoordelijk zijn, verlopen altijd over een gewricht (soms over twee gewrichten (bi articulaire spieren). Het is voor de beweging belangrijk wat de spanning is van in een ……

MEER LEZEN


Trainen met een hartslagmeter

Trainen op een percentage van HFmax. (Maximale hartfrequentie).

Hiervoor moet je je maximale hartslag (HFmax) weten. Dit doe het liefst onder begeleiding en na goedkeuring van een arts. Dit omdat een arts kan bepalen of je hart in goede conditie is en de begeleider moet erop toe zien dat echt het maximum is bereikt. (Als je alleen bent neem je snel genoegen met minder). Voorafgaand aan…..

MEER LEZEN


Drie keer per week trainen

Het aantal trainingen per periode, over het algemeen een week, bepaalt mede de progressie van je prestatie. Dit heeft te maken met de wijze waarop het lichaam reageert op een training. Training is het stelselmatig oefenen. En stelselmatig betekent: telkens weer en volgens een bepaald patroon. Eigenlijk kun je het trainen opsplitsen in twee delen. Het eerste deel…….

MEER LEZEN


Een marathon, wel of niet…

Steeds meer leden van onze loopgroep hebben een marathon gelopen of overwegen om er voor te trainen. Ik heb mijn mening ten aanzien van een marathon nooit onder stoelen of banken gestoken. Inmiddels weet bijna iedereen dat ik geen marathon fan ben. Wil je ondanks mijn bezwaren toch die marathon gaan lopen, zal ik je uiteraard steunen en begeleiden waar ik kan. Waarom ik geen fan ben van de marathon voor recreanten, wil ik hier nog eens uiteenzetten.


Overtraining

is een periode van verminderde prestatie bij gelijkblijvende of verhoogde trainingsomvang of -intensiteit.

Acute- en chronische overtraining of overbelasting.
Eigenlijk wordt dit een sportblessure genoemd. Een spierscheuring is een acute vorm en een meer chronische vorm is bijvoorbeeld een peesontsteking. Ook wordt dit wel een …..
LEES MEER