Loopscholing

Vaak wordt er, vooral door omstanders nogal lacherig over gedaan. In dit artikel probeer ik uit te leggen waarom loopscholing belangrijk is

Energie

Om te kunnen hardlopen hebben de spieren die actief zijn bij de hardloop beweging meer energie en dus ook zuurstof nodig dan in rust. Om de spieren van voldoende zuurstof en energie te kunnen voorzien zal bloedtoevoer naar die spieren aanmerkelijk vergroten. Als er geen compensatie van deze vergrootte bloedtoevoer plaatsvindt, zal de bloedruk sterk dalen. Het lichaam zorgt dus voor compensatie van de bloedtoevoer door elders in het lichaam de noodzaak voor bloed te verminderen, teneinde bloeddrukverlaging te voorkomen. Zo zal de spijsvertering nagenoeg stil komen te liggen. Andere organen zullen ook met minder bloed genoegen moeten nemen en gaan dus minder functioneren. Ook de hersenen krijgen minder bloed en delen van de hersenfuncties zullen minder presteren. De verminderde hersenfuncties lijken nogal dramatisch maar over het algemeen valt het mee, alleen bij zeer hoge en langdurige belasting treden er coördinatie verstoringen op.

Inslijten

Het hardlooppatroon is een niet ingesleten patroon. D.w.z. dat de sturing nog vanuit de hersenen helaal worden aangestuurd. Een ingesleten patroon kent een groot aantal vaste aansturingen die al in het ruggenmerg “klaarliggen” om van daaruit naar de betreffende spieren te worden gestuurd. Als na langdurig oefenen de juiste patronen zijn ingesleten zal de beweging automatisch gaan. Denk hierbij eens aan fietsen, het leren van fietsen is vrij complex, maar eens geleerd zal het nooit meer afgeleerd worden.

Blessure preventie

Als een hardloper in de opbouw van zijn trainingsprogramma een training volgt die een grote prikkeldiepte kent bijvoorbeeld een lange snelle duurloop, zal daar veel energie voor nodig zijn. Dan betekent dus veel bloed toevoer naar de betrokken spieren. En dat betekent weer dat de sturing vanuit de hersenen zal verminderen. Een verminderde sturing heeft een verminderde coördinatie tot gevolg waardoor de kans op blessures of erger toeneemt. Als de afzonderlijke looppatronen zijn ingesleten, men spreekt dan van ruggenmerg actie, zal een vermindering van het signaal vanuit de

hersenen geen of veel minder invloed hebben op het totale looppatroon. Hierdoor zal de atleet bij een hoge intensiteit c.q. vermoeidheid niet zo snel geblesseerd raken als gevolg van slechte coördinatie.

Energetisch

Naast blessure preventie geeft loopscholing ook een efficiëntere loopbeweging. Hierdoor zal het hardlopen economischer worden waardoor er meer energie overblijft voor prestatie verbeteren. Omdat het inslijten van een goede loopbeweging erg veel tijd kost zullen atleten er heel vroeg (in de jeugd) mee moeten beginnen willen ze hier voordeel uithalen op latere leeftijd. Toch is het aanleren van een goede loopbeweging ook op oudere leeftijd waardevol omdat het blessure preventief werkt en de spieren krachtiger maakt.

Veel loopplezier,

Sietse Keun.