Oneerlijke concurrentie

Er zijn maar een paar lopers en loopsters die op wedstrijden in de prijzen vallen. Dat komt natuurlijk omdat alleen de nummers 1, 2 en drie die prijzen krijgen. Dat is het gevolg van het gekozen wedstrijdsysteem. Maar de geleverde trainingsarbeid ligt bij een heel grote groep redelijk gelijk. Deze grote groep krijgt helaas maar weinig prijzen terwijl zij het zeker verdienen.

Goed trainen en de juiste levensstijl en toch…

De meeste hardlopers trainen op zeer regelmatige basis. Ze hebben een juiste levensstijl. En proberen hun agenda zodanig in te delen dat ook het sociale leven door kan gaan. Deze grote groep lopers en loopsters zullen eigenlijk nooit in de prijzen vallen.  Training verbetert datgene wat getraind wordt en verbeterd kan worden. Het hart wordt groter door training hierdoor kan het meer bloed en dus meer zuurstof naar de spieren verplaatsen. Longcapaciteit is nauwelijks door training te vergroten. Longcapaciteit is dus erfelijk bepaald. En daarmee is dus ook je maximale zuurstof opname capaciteit erfelijk bepaald. Door training verbeter je als het ware de nog onaangesproken capaciteit.

Niet alles is trainbaar

Ook spieren en hun aanhechtingen zijn erfelijk bepaald. Vooral de plaats van aanhechting van kan van grote invloed zijn op de prestatie. De kracht die spieren kunnen leveren is wel heel goed trainbaar en kunnen dus ook erg goed worden verbeterd. Er zijn gevallen bekent waarin de kracht van de spieren groter is dan die kracht van de botten. Waardoor spierkracht botten kunnen breken.  

Moment = kracht X arm is een uit de mechanica afkomstige formule. Bekijk onderstaande tekeningen van een wip eens en het zal duidelijk worden wat ik bedoel.